PEROCHDIXI_header.jpg

ST tjänar pengar på andras olycka?


En man sitter och kör sin bil. Han ligger i vänster fil på den tvåfiliga motorvägen för omkörning av två andra personbilar. På väg upp jämsides med den bakre av dessa två bilar vrider helt plötsligt föraren av denne rakt ut mot mannens bil. Bilarna touchar i varandra och för att undvika en allvarlig olycka måste mannen bromsa och styra sin bil mot mittkonsolen gjord av betong. Den allvarliga olyckan uteblev p g a av mannens sinnesnärvaro och blixtsnabba reaktion men hans bil är totalt förstörd på den vänstra sidan och mannen själv kunde inte jobba mer den veckan p g a hjärnskakning. Föraren, som ju solklart orsakade skadan på mannen och dennes bil, döms av rätten till skadestånd för att vara vållande, p g a oaktsamhet, till personskada och skada på bilen. Skadeståndet ska han betala till staten. Mannen som blivit påkörd får däremot ingenting.

Rättvist? Jaså inte? Men så här funkar det i Svensk Travsport för dagen.

I skadeståndslagen står att läsa: Skadestånd är den ersättning som den som orsakat en skada betalar till den som drabbats av skadan, som ersättning för denna.

Borde inte den principen efterlevas inom Svensk Travsport också? Eller är jag helt fel ute?

I förra veckan på Solvalla under avancemang i tredje spår i sista sväng fick jag mig en bredsida av ett ekipage som vred ut på oss så att min häst stördes till galopp och en garanterad andraplats och 50 000kr gick upp i rök. Den skyldige till trängningen diskades och fråntogs sin fjärdeplacering, dömdes till avstängning och 2000kr i böter. Böter som betalas till Svensk Travsport. Hur mycket led Svensk Travsport och hur mycket pengar förlorade dom på det tilltaget? Mina hästägare fick ingenting! 

Idag var det dags igen, min häst blev grovt störd till galopp i starten och tappade så mycket mark att chansen att vara med och tjäna några större pengar var obefintlig. Två stycken dömdes som skyldiga den här gången och får ett inbetalningskort skickat av ST hem i brevlådan på 900kr vardera som straff. Hästägarna får ingenting den här gången heller.

Är det inte dags att se över reglementet gällande böter? Naturligtvis ska de allmänna bestraffningarna för övriga förseelser fortsätta att regleras på det sätt som det gör idag men varför ska ST inkassera böterna när det finns en solklar part som blir drabbad både ekonomiskt, fysiskt och kanske också tappar lusten i slutändan. De två sistnämnda aspekterna gäller både hästen och ägaren.

Jag personligen, och förmodligen samtliga hästägare med mig, tycker inte att det finns någon logik i detta och jag hoppas att det blir en ändring till det bättre snarast.