121124_07_03_header.jpg

Dags att uppgradera montén!

 

Jag ska i ärlighetens namn erkänna att jag aldrig har varit någon stor förespråkare av montésporten i Sverige, men man är aldrig sämre än att man kan ändra uppfattning. Och det har jag sannerligen gjort nu!

                             foto: DL Media

 

 

 

Jag har inte innan den här hösten insett vilken potential montésporten har för att ge hästar, som av en eller annan anledning inte fungerar i sulky, en andra chans, .

Ta historien om M.T.Henry Thierry som exempel. En stor (mäter strax över 170cm idag), snygg svart hingst (numer valack) efter franske Meaunles du Corta inhandlades åt hästägare på Elitauktionen 2010. En väldigt speciell häst som jag har fått många av mina gråa hår av. Han kunde liknas vid en bil med en gigantisk motor på 600 hästar under huven men som du inte får ner kraften i backen med. Jag visste att kapaciteten fanns men det var näst intill omöjligt att få runt honom i trav för vagn. Trots att jag provat i princip alla olika bett, huvudlag, skor och balanser som finns fick jag bara runt honom 1 gång felfritt i sulky på 10 starter, för att inte tala om alla de hundratals galopper han tagit i träning. Även om jag hade kunnat ta gift på att han hade en icke travar-gen (CA) i sig nedärvt från sin franska pappa redan innan, så gentestades han och vi fick då svart på vitt att så var fallet. Många gånger har jag fått frågor om hur och varför jag orkat fortsätta med honom. Och faktum är att jag var väldigt uppgiven efter trippla galopper på Jägersro 13 augusti i år och nära att ge upp men tänkte att det finns en sista utväg trots att man inte brukar ta en 4-åring med 28 tusen på sig till monté. 

Efter att Anja Larsen ridit honom i det första montéjobbet hemma på gården stod det klart och det är inget beslut som jag ångrat. 4 raka segrar har det blivit efter ett klockrent kvallopp i september. Hästen har hittat sig själv, blivit harmonisk och lyser av självförtroende. Han går bara jobb för vagn men trots det är han lugn och rytmisk och trivs med livet. All den tid och tankeverksamhet vi lagt ner på hästen betalar verkligen igen sig nu.

Jag tycker med den här upplevelsen att man borde satsa mer på montésporten i Sverige. Vi har ryttare som är duktiga och med den negativa utveckling som vi har idag så behöver vi ha in nytt ungt blod in i travet och montésporten är en utmärkt inkörsport för ryttare från t ex ridsporten att testa på travet och dess tjusning.

Jag kommer själv att testa fler hästar i disciplinen och även om loppen är få och prispengarna än är lite blygsamma så väger det upp när man ser resultatet med en häst som hittat sig själv, fått självförtroende och som trivs med sitt jobb.