header_pn_1304.jpg

Per Nordström

Per Nordström föddes i Boden 1967. Hästar och travsport har alltid spelat en stor roll i hans liv och den första travhästen hette Ego Domenika. En Anvil-dotter som Per redan som tolvåring köpte in och tränade tillsammans med sin pappa.

Lärlingskarriären tog sedan sin början hos Mats Rånlund, som då var tränare vid Bodentravet. Efter en sejour hos Krister Nilsson följde Per sedan med Rånlund 1985 ända ner till Malmö och Jägersro. Per blev kvar i Skåne och efter några år som lärling tog han sedan steget till att bli egen tränare på Jägersro 1990.

Direkt plockade han fram det stora löftet Top Love som också deltog i Uppfödningslöpning påföljande år. Tränarkarriären fortsatte fram till hösten 2003 då han sadlade om till att verka som catchdriver på heltid. Det blev en framgångsrik tid och Per har vunnit över 850 lopp och beträtt vinnarcirklar både i Danmark, Norge och Finland.

Under sin karriär har han fått chansen bakom många namnkunniga travare. Bland andra kan nämnas Half Moon som kom att betyda mycket för hans tid som catchdriver. Tillsammans tog duon många fina segrar, bland annat den i klassiska stayerloppet Walter Lundbergs Memorial 2004. Andra hästar som man lärt känna igen Per Nordström bakom är startkatapulten Pion som härjade friskt på V75 under det tidiga 2000-talet, Sten O Janssons Important och Per Nilssons Egon Brew vilken kvalade in till Svenskt Travderby 2004.

Banchampion har Per Nordström också blivit. Tre championat på Tingsrydstravet har bärgats samt två stycken på den blekingska sommarbanan Karlshamn.

Som tränare för Trav 1609 AB's hästar driver han nu en av landets mest intressanta rörelser med en mycket spännande framtid framför sig. Trav 1609 har gjort en rejäl elitsatsning och 11 toppstammade hästar finns i dagsläget på Pers träningslista, och målsättningen är tydlig. Man vill ta fram unghästar som kan matcha årgångseliten och inom de närmaste åren stå som segrare i de klassiska loppen. Redan i andra årskullen av inköpta hästar stod Denim Boko som segrare i Svensk Uppfödningslöpning på Europarekordet 1.12,9aK. Året efter kvalade Trav 1609's hästar in till finalerna i långa E3 för ston (Denim Boko), korta E3 för hingstar/valacker (Djali Boko), korta E3 för ston (Denim Boko), Svenskt Travkriterium (Nimbus C.D.) och 2014 Svenskt Travderby (Nimbus C.D.).

2015 var ett fint år för Per med de bästa siffrorna i inkörda pengar hittills i karriären (2 251 545kr). Mårtenssons Bil's fina sto Dixi Sisu stod för en stor del av den summan med vinst i Svampen (505 000kr), Norsk Uppfödningslöpning (180 000kr) och Menhammars Stuteris Tvååringspris på Solvalla (100 000kr)