130530_NIMBUSCD_header.jpg

Spaden i marken!

Eller ett spadtag är egentligen en ynklig liknelse, första grävskopetaget ger en mer rättvis bild. 

För nu, nu börjar resan mot ett nytt kapitel i mitt yrkesverksamma liv; byggandet av en helt ny träningsanläggning! 

Anläggningen är anpassad för våra kompisar och arbetskamrater; hästarna. Att anläggningen dessutom blir effektiv och arbetsbesparande för personalen är något som också vägt tungt i planerandet. Och planerats har det gjorts. I dryga 2 år.

 

Den perfekta marken har noggrant valts ut, den ligger på gammal sjöbotten som ger otrolig svikt och dessutom naturlig dränering. Typen av mark är optimal för att hålla hästar på. Att hästar mår bäst av att vara ute och röra på sig så mycket som möjlig har alltid varit en av mina grundfilosofier. Därför kommer hästarna i största möjliga mån gå ute på lösdrift på nya gården, då håller de sig friskare och sundare. Muskelproblem och kolik är sällsynta åkommor på hästar som går ute dygnet runt. Alla kommer att få sina egna "krypin" med mysig halm i hagarna. Där får de också sitt krafftfoder och grovfoder serverat under taket.

Och träna ska vi naturligtvis också kunna göra. KGT anlägger en rundbana på 980m, med ena långsidan förlängd 200m så när man startar längst bort på tarmen blir banan totalt 1200m. Den ena svängen blir vid som en 1200m-bana medans den andra blir som en traditionell 1000m-bana. Inom branschen välkände Lars Sandström har ritat och designat banan efter mina önskemål. Banunderlaget här blir tävlingsmaterial.

I övre kant av marken byggs en raksandbana på drygt 600m och en slinga i sand på 1,6km kommer att rama in hela anläggningen. Att det dessutom finns två redan etablerade travträningsanläggningar som grannar gör att man kan samarbeta, speciellt under den jobbigare tiden på året när det krävs mycket jobb för att hålla banorna i skick för att kunna träna. 

Stallet som byggs kommer i huvudsak att fungera som ett utselningsstall eftersom merparten av hästarna kommer ha sina egna kolonilotter, modell större, utomhus. Just tekniken som Framecad använder vid stallbygget är spännande, inga reglar i trä kommer att finnas utan hela stommen görs i förzinkat stål, helt underhållsfritt med en nästan oändlig livslängd. 

När hästarna duschat efter avslutat träningsjobb leds de bara rakt över stallgången till andra sidan där solariet väntar. Där får de stå under värmande lampor och torka och äta sin mat innan de får komma ut igen.

Bara några steg från stallet finns en nyligen färdigställt bistro, Orangeriet, i en helt underbar miljö. Här serveras fantastiskt välsmakande rätter tillsammans med ett glas vin om så önskas. Här kan vi anordna större hästägarsammankomster oavsett årstider och väder.

 

På gården kommer också att finnas en stuga på hjul från Rullebo. Den kommer att fungera som övernattningslya för långväga hästägare och till personalen när det blir sena nätter efter tävlingar.

 

Vagnen har 2 sovrum och ett allrum, ett fullt utrustat kök och en toalett med dusch och tvättmaskin. Utanför bygger vi ett rejält trädäck för mysiga grillkvällar med utsikt över häststugbyn - the EquiLodge Resort!

Jag kommer att fortlöpande uppdatera Er via Twitter om framstegen vi gör i byggandet.